Ik heb haaruitval, wat kan ik ertegen doen?

Ik heb haaruitval

Iedereen verliest ongeveer 50 tot 120 haren per dag. En dat is heel normaal omdat er steeds weer nieuwe haren voor terug groeien. Je krijgt dan geen kale plekken of een dunnere haardos. Dat is een natuurlijk proces. Maar soms is er meer aan de hand. Het verlies van teveel haren of een slechte groei van nieuwe haren kan verschillende oorzaken hebben. Maar gezonde voeding is voor de meeste mensen de basis voor een mooie bos haar. En ook de verzorging van je haren heeft invloed op de kwaliteit van je haar. En probeer stress ook te verminderen. Want stress is slecht voor je hoofdhuid en dus ook je haren.

Voeding voor gezond haar

Voeding is belangrijk voor een gezonde hoofdhuid en een mooie haardos. Een tekort aan Vitamine B8 en B5 kan haaruitval veroorzaken. Ook een tekort aan ijzer kan slecht zijn voor je haar. Bij een tekort kun je supplementen slikken om dat aan te vullen. Let er dan wel op dat je niet meer dan 100% van de aanbevolen hoeveelheid per dag neemt. Laat bij voorkeur altijd eerst de waarden van vitaminen en mineralen in je bloed meten door de huisarts. Dan weet je zeker dat je goed zit. Gezonde en gevarieerde voeding is over het algemeen de belangrijkste basis voor gezond haar.

Verven, föhnen en stijltangen

Ook het verven van je haar kan slecht zijn voor je hoofdhuid. In de meeste haarverf zitten chemische componenten, die niet goed zijn voor je haar en je hoofdhuid. Als je last hebt van dunne haren, probeer dan eens een tijdje alles puur natuur te houden. Ook föhnen en het gebruik van een stijltang zijn niet goed voor je haar. Je haren kunnen afbreken. Kies een zachte shampoo en laat je haar een tijdje met rust om te kijken wat er gebeurt.

Haaruitval door hormonen

Krijg je toch een dunnere haardos? Of zelfs kale plekken? Dan is het goed om te onderzoeken wat daar de oorzaak van is. Het is bekend dat veel vrouwen na de bevalling veel haren verliezen. Ook het gebruik van de pil kan een dunnere haardos geven. Hormonen hebben dan invloed op je haargroei. Misschien kun je dan kiezen voor een andere vorm van anticonceptie. Bij een vaste relatie, nadat je samen kinderen hebt gekregen, zie je dat veel mannen bereid zijn om zich te laten ‘helpen’. Dat is voor de gezondheid van vrouwen sowieso een goed idee.

De haartransplantatie om schade te herstellen

Haaruitval kan een grote invloed hebben op jouw gevoel van eigenwaarde. Als je last hebt van kale plekken, kun je een haartransplantatie overwegen. Bij Zantman Kliniek zijn ze hierin gespecialiseerd. Zij bieden twee verschillende soorten haartransplantatie procedures aan. De meest gebruikelijke heet FUT, oftewel folliculaire unit transplantatie.

Bij deze methode haalt de chirurg aan de achterkant van het hoofd een reepje huid weg dat gezonde haarzakjes bevat. Deze follikels worden vervolgens getransplanteerd naar de kale of dunner wordende delen van de hoofdhuid. De ingreep wordt altijd onder plaatselijke verdoving uitgevoerd en duurt meestal enkele uren. Afhankelijk van het aantal haarzakjes dat getransplanteerd moet worden, kunnen meerdere behandelingen nodig zijn.  

Ziekten die haaruitval kunnen veroorzaken

Er zijn ook ziekten aan bijvoorbeeld de schildklier die haaruitval kunnen veroorzaken. Lees bij thuisarts.nl wat de oorzaken nog meer kunnen zijn. Zoek altijd eerst goed naar de oorzaak van haarverlies, voordat je de volgende stappen zet.

Foto bovenaan dit artikel door Ron Lach via Pexels.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.