5x Goed slapen tips voor meer energie

Goed slapen tips

Goed slapen tips? Die kunnen we allemaal bij periodes wel gebruiken. Er zijn zoveel mensen die slecht slapen in Nederland. En dat doet veel met onze mentale gezondheid en de productiviteit overdag. Eigenlijk zou iedereen moeten weten wat er nodig is om goed te slapen.

5X Goed slapen tips die je niet mag missen

Om goed te slapen had je misschien toen je jonger was niet zoveel nodig. Lange dagen met veel beweging en een goed dag- nacht ritme zorgen voor een goede nachtrust. Maar als we ouder worden, leren we onszelf ook slechte gewoonten aan. Die soms onze nachtrust in de weg staan. Met deze tips kom je weer aan je rust toe. Zodat je overdag meer energie hebt dan je in lange tijd hebt gehad.

1. Vermijd teveel stress

Stress, spanning en piekeren verlagen de kwaliteit van je slaap. En als je dan eenmaal in bed ligt, wordt het alleen nog maar erger. Met stress in bed liggen geeft nachtmerries, nachtelijk zweten en onrustig slapen. Met als gevolg dat je doodmoe opstaat in de ochtend. Dus word de stress de baas! Maak je hoofd leeg door een dagboek bij te houden. Schrijf naast wat je meemaakte en wat je nog allemaal wil of moet, ook zeker even op waar je allemaal dankbaar voor bent. Dim de lichten voor je gaat slapen en zet je gedachten stil. Dat kan door meditatie, Yoga Nidra of gewoon door je ogen heel stil op één punt te focussen. Maak je ademhaling vervolgens bewust wat diepen, door vier seconden in en zes seconden uit te ademen. En daar ga je, naar dromenland.

2. Maak van je slaapkamer een fijne plek om te slapen

De slaapkamer is een plek waar je je goed moet voelen en tot rust mag komen. Het is daarom belangrijk dat je de inrichting kiest, die bij jou past. Een dekbedovertrek in de juiste kleur. Van groen worden de meeste mensen rustig. Op Cinderella.nl vind je verschillende dekbedovertrekken, die jou kunnen helpen je slaapkamer de perfecte uitstraling te geven. Een fijne rustige omgeving creëer je ook door in je slaapkamer géén TV te plaatsen, geen ruzie te maken en alles wat met werk te maken heeft in een andere ruimte te leggen.

3. Zorg dat je overdag genoeg daglicht krijgt

Daglicht verbetert je nachtrust. Als je overdag voldoende daglicht ziet, slaap je ’s nachts beter. Het heeft te maken met je interne klok voor dag- en nacht ritme. Verstoor die niet te vaak. Loop overdag regelmatig even minimaal tien minuten naar buiten. Lukt dat niet in de donkere dagen? Zet dan tijdens het ontbijt een daglichtlamp aan. Het licht vertelt jouw lichaam dat het tijd is om wakker te worden. Je wordt er alert van en vroeg opstaan in de winter wordt er een stuk gemakkelijker door.

4. Drink minder koffie in de middag en avond

Cafeïne blijft tot wel zes uur actief in je lichaam. Veel mensen weten wel dat ze ’s avonds geen koffie moeten drinken. Maar als je slecht slaapt, kun je beter na drie uur in de middag overgaan op andere dranken. Drink dan water bijvoorbeeld of kruidenthee. Een verse gemberthee of muntthee kunnen ook verkwikkend zijn, maar hebben niet de negatieve effecten die koffie heeft. En als het avond is en je wilt juist rustiger worden, probeer dan eens een kopje kamille thee.

5. Sport voldoende, maar liever niet in de avond

Meestal ben je na een dag werken geestelijk wel moe. Maar als je de hele dag achter je bureau zit, is je lichaam nog lang niet moe. Dan is het lastig om lekker te slapen. Zorg dat je elke dag voldoende lichamelijke beweging krijgt om lekker moe te zijn. Sport een paar keer per week wat intensiever, maar maak elke dag een wandeling of doe een uurtje yoga. Intensief sporten kun je beter níet in de avond doen. Dan slaap je juist slecht. Een kleine wandeling of een paar rustige yoga oefeningen zijn juist wel weer heel goed voor het slapen gaan.

En natuurlijk ga je op tijd naar bed. Als je te laat gaat, kan slapen moeilijker worden. Welke gewoonten helpen jou om beter te slapen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.