Welke nachtkleding dragen vrouwen in Nederland?

Welke nachtkleding

Welke nachtkleding dragen we in Nederland? Lekker warm in bed onder de dekens of nog even een film kijkend op de bank. Van nachthemden tot pyjama’s, er is genoeg keuzemogelijkheid. Bijna 50% van de Nederlandse vrouwen dragen een pyjama of nachthemd. Slechts 13% slaapt naakt. Je kunt ook in je ondergoed slapen of in shorts. Welke soorten nachtkleding zijn er eigenlijk? En waar kies jij voor?

Pyjama van top tot teen

Pyjama, een kledingstuk dat vaak in de nacht wordt gedragen, maar natuurlijk ook voor lekkere avondjes op de bank. Pyjama’s worden zowel gedragen door dames al heren. Dames pyjama’s hebben vaak een zachter design en zachtere tinten dan die van de heren. Ze worden meestal gemaakt van een aantal verschillende stoffen waaronder; badstof, velours, flanel, satijn en dikke katoen. Deze stoffen zorgen ervoor dat de pyjama lekker warm is voor in de winter. Je bent van top tot teen ingepakt, want pyjama’s hebben lange mouwen en lange broekspijpen.

Nachthemden of nachtjapon

Welke nachtkleding dragen we het meest? Dat is een pyjama of een nachthemd. Een nachthemd, ook wel nachtjapon genoemd, is loshangende nachtkleding die is gemaakt van katoen, velours, modal, viscose en nog veel meer andere stoffen. Vroeger werden nachthemden ook heel veel gedragen door mannen, maar tegenwoordig gebeurt dit nog nauwelijks. In de winter is het ook fijn slapen in een nachthemd van wol. Dat is lekker warm. In de zomer moet je juist je lichaam koeler houden en is katoen het meest geschikt.

Shortama voor de zomer

Een shortama lijkt wel een beetje op een pyjama. Het bestaat namelijk net als een pyjama, uit een tweedelige set. Het verschil hierin is dat een shortama bestaat uit shorts en een top, waarbij een pyjama vaak bestaat uit een lange broek met een top met lange mouwen. Een shortama is ideaal als je tijdens het slapen niet zoveel stof wil dragen, maar je wel het comfort van een pyjama wil ervaren. Ideaal voor in de zomer. Want het is wat minder warm dan een pyjama.

Huispakken voor het slapen gaan

Als je zin hebt in een lekkere avondjes op de bank, dan is een huispak ideaal. Denk hierbij aan het kijken van een leuke film of een leuk programma wat je hebt gemist. Een huispak lijkt een beetje op een joggingpak en is gemaakt van een zachte stof waarmee je het snel warm krijgt. Kortom, het ideale nachtkledingstuk om te dragen als je net terug komt van werk of een andere drukke dag! Voor in bed is het misschien een beetje te warm. Want om goed te slapen moet je lichaam juist wat afkoelen.

Evakostuum: naakt slapen

Natuurlijk kan je ook naakt slapen. Je bent dan wel in de minderheid in Nederland. Slechts 13% van de vrouwen slaapt naakt. Naakt slapen heeft wel veel voordelen. Zo kun je naakt je warmte beter kwijt. Om goed te slapen moet je lichaam namelijk iets afkoelen. Ook heeft naakt tegen je partner aanliggen een positief effect op je gezondheid. Door naakt tegen elkaar aan te liggen, maak je allebei sneller het hormoon oxytocine aan. Dat zou goed zijn voor je bloeddruk en het immuunsysteem.

Welke nachtkleding kies jij? Elk mens is anders. De één heeft het sneller koud dan de ander. Als je het te koud hebt slaap je slecht. Te warm slapen is ook niet fijn, want daar word je ook steeds wakker van. Dus afhankelijk van je eigen voorkeuren, vind je vanzelf de optimale nachtkleding voor jou.

Foto door Cottonbro Studio via Pexels.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.